En dag i Östersund

I dag har jag varit  på RUN-konferens i Östersund. RUN står för Regionalt Utvecklings Nätverk och konferensen arrangerades av Mittuniversitetet.
Temat för konferensen är”Likvärdighet och kvalitet i framtidens skola”. Målgrupp är rektorer och lärare i regionen.
Syftet med RUN-konferensen är att ta del av aktuell forskning och nyheter från regering och myndigheter samt att skapa en mötesplats för erfarenhetsutbyte av utvecklingsarbeten i regionen kopplat till forskning.
Länk till konferensen
Förutom ett intressant innehåll så är det alltid spännande att träffa kollegor från andra kommuner och verksamheter och utbyta erfarenheter.

Timrå och Krokoms projekt Motivation, Praktiskt Lärande och Lärmiljöer presenterades som ett exempel på ett stort utbildningsprojekt som genomförts på ett förtjänstfullt sätt och som förväntas få positiva effekter för alla involverade under många år framåt.
Ing-Britt Pousette är Timrås projektledare.

Vid ett antal workshops fanns tillfälle att ta del av exempel från olika enheter. Våra medverkande från Timrå, Maria Karlsson och Britt-Inger Calissendorf gjorde en  bra presentation och berättade med stor inlevelse om vad som kan inträffa när man jobbar med individuellt entreprenörskap på Bergeforsens förskola.

  

Sista inslaget i konferensen var en presentation från Skolverket med rykande färsk information om arbetet med lärarlegitimation.

Nedan några axplock om detta

Legitimation kommer att ha följande innehåll:
Namn:
Pers nr:
Typ av legitimation: lärare eller förskollärare
Skolformer:
Årskurser:
Ämnen:

– I dagsläget är det inte klart vad som avses med ”tidigare år.”
– Skolverket tar nu fram guider för att bedöma olika typer av examen. spana efter detta på deras hemsida
– Lärare som tar sin examen efter 110701 måste göra en introduktionsperiod under överinseende av en mentor, de som har en tidigare examen behöver inte göra detta.  Mentor ska vara legitimerad lärare eller fsk lärare.
– Lärare som har examen före 110701 ska inte betala för sin legitimation, de som har en senare examen  ska betala för detta, man säger att det kan kosta ca  1700 kr (detta ska finansiera kostnaderna för hanteringen) För nyutbildade som kompletterar sin examen kommer det att kosta ungefär 800 kr

– Man kommer att kunna ansöka om legitimation från 110801 via skolverkets hemsidan, handläggningstiden ska vara kortare än 4 månader.

– Vid komplettering av ämnen  tror man att detta kommer att gälla (inte helt säkert)
F-3 krävs 15 p utom ma sv där 30 p krävs
4-6 30 p
7-9 45-90 hp men 90 hp i sv, mu, och sh
Gy 90-120hp, 120 hp  i sv, mu, och sh

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Entreprenörskap, Kunskap, Samverkan regionalt, Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s