Om läxor

I dagens Aktuellt diskuteras förekomsten av läxor i skolan. Flera internationella  undersökningar visar att svenska ungdomar halkar efter när man mäter deras kunskaper i olika ämnen. I inslaget framkommer även att svenska ungdomar ägnar mindre tid åt skolarbete hemma än man gör i många andra länder.
Å andra sidan intervjuas elever och lärare i en skola där man i många år  jobbat utan läxor men eleverna uppges prestera bra resultat.
Jag tror att det är bra att elever jobbar med skolarbete även hemma. Att i lugn och ro ta fram skolarbetet hemma, repetera, reflektera, göra klart, fundera över vad man behöver fråga sina lärare om, diskutera med familj, vänner och kompisar, få idéer till fördjupningar och förbättringar kan inte vara fel.
När vi på skolan utgår ifrån att alla elever vill prestera bra resultat och ta ansvar för sina studier och sina liv så är det naturligt att eleverna använder alla tillfällen till inlärning som står till buds.
Den nya läroplanen betonar vikten av det entreprenöriellt lärandet. Enligt Skolverkets definition innebär det att eleverna blir medbestämmare i sin utbildning genom att de tränas i att ta ansvar för sina uppgifter och indirekt för sitt lärande. Att lärandet bara skulle ske i skolan tycker jag känns väldigt begränsande. Vi vill ju att det ska vara roligt att lära sig ny saker!

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Entreprenörskap, Kunskap, Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s