Skolan behöver bra lärare

Skolverket genomför nu en stor satsning för att öka intresset för läraryrket bland ungdomar. Uppdraget kommer direkt från regeringen och ett led i detta är att öppna en ny webbplats. Besök gärna För det vidare som är namnet på platsen.
Inget samhälle har råd att inte ge sina ungdomar en bra start i livet och vad kan då vara viktigare än en skola med bra pedagoger som kan skapa en utbildning av hög kvalitet?
Jag och mina rektors-brödrar och systrar har under senare år upplevt att det blivit allt svårare att rekrytera behöriga lärare. Att rekrytera vikarier har ofta varit svårt men i dag är det även få sökanden till tillsvidaretjänster.
Naturligtvis krävs det mer än en ny webbplats för att vända trenden. Jag tror att många ungdomar gärna skulle vilja jobba med utbildning och ungdomar men förutsättningarna för att jobba som pedagog är i dag inte tillräckligt lockande.
Lön och status är viktigt för alla yrken. Under lång tid har ledighet varit ett viktigt lockbete till läraryrket. Det betet är sedan länge uppätet. Jag skulle gärna vilja lyfta fram den pedagogiska utmaningen som ett viktigt lockbetet. Duktiga lärare gör skillnad. Det tror jag att många upplevt och håller med om. Duktiga lärare får även kredit från sin omgivning och tillfälle att vara med om att se människor utvecklas.
Med förbättrade förutsättningar och status, arbetsro i skolan och  rätt pedagogisk frihet och uppmuntran till pedagogerna så hoppas jag att skolan igen ska blir en attraktiv arbetsplats.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Kunskap, Skola och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s