År 1908 stod den nya skolan i Sikeåhamn klar. En imponerande byggnad uppförd i nationalromantisk stil efter ritningar av stadsarkitekten Albert Thurdin från Härnösand.
Byggnaden hade ett för sin tid avancerat värme- och ventilationssystem med en vedpanna i källaren och varmluftskanaler i väggarna.
Sikeåhamn var ett blomstrande samhälle runt 1920. I byn fanns fyra livsmedelsbutiker, pappershandel, slakteri, ett par bagare, sex kaféer, biograf, fotoateljé, badhus och tvättstuga. Här finns sjömanshem, gästgiveri och rum för resande. I skolan gick som mest 125 barn. Skolan som ligger ett stenkast från mitt hem lades ned på 60-talet.
Men jag backar till situationen när skolan stod klar och rekrytering av lärare stod för dörren. Det visade sig att det inte var så lätt att hitta lärare och man ville naturligtvis ha en riktigt duktig lärare. Det berättas att man fick tag på en intresserad lärarinna men hon ställde som krav att en bostad skulle uppföras där hon kunde bo och hon ville själv stå för ritningarna till huset.
Så fick det bli – hon anställdes och huset uppfördes på en tomt mitt emot skolan.
Det som fascinerar mig är synen på skola och utbildning. Huset skulle vara byns modernaste och man drog sig inte för att uppföra ett hus till lärarinnan enligt hennes egna ritningar.
I dag sägs vi leva i ett kunskapssamhälle – men lever vi som vi lär?