En titt i lärandets kristallkula

Hur ska lärandet se ut för att förbereda eleven för en förändrad värld? En värld där informationen är lätt tillgänglig i realtid och där förändringstakten är hög.
Det innebär att tra­di­tionell disciplinerad kunskap helt enkelt inte räcker till. Moderna organisationsstrukturer förutsätter medarbetate med ett fle­x­ibel situationsanpassat lärande.
Framtiden bygger på organisationer och individer som eff­ektivt och obehindrat kan hantera en turbulent och oförutsägbar miljö. För att lyckas behövs förmåga att se sammanhang och förmåga att snabbt inhämta ny information eller kun­skap och att koppla samman detta till nya perspektiv. Att arbeta interaktivt och integrerat i samspel med andra är viktigt i dag men ännu viktigare i morgon.
Jag tror att vi behöver fundera över hur vi ska tona ned den traditionella me­morerande inlärningsmetodiken med ”kunskapshamstring” till förmån för  metoder för för­stå­else sambands­kop­pling och kunskapsutbyte.  Det nya lärandet är förmodligen mindre linjärt och standardiserat.
Pedagogens främsta upp­gift blir mer  att stimulera och coacha elevens förmåga att utveckla sin kom­petens att lära, reflektera och se samband och mindre att förmedla, be­döma memorerade färdigheter och kunskaper.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Entreprenörskap, Kunskap, Skola och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s