Kreativitetens ansikten

Kreativitet är enligt Wikipedia  ”en kognitiv egenskap och praktisk förmåga, att frambringa nya skapelser, vare sig produkten är av konstnärlig, politisk, akademisk eller teknisk art, eller hör till affärslivet.”
Man skulle kunna säga att kreativitet handlar om en förmåga att se nya samband, att lämna gamla hjulspår och hitta nya lösningar.
En av världens främsta forskare inom kreativitet är Míhaly Csikszentmihalyi.  Han menar att kreativitet bland annat handlar om förmågan att bilda sig en egen uppfattning och våga lita på den.  Mihaly beskriver det ultimata kreativa tillståndet som ”flow” och menar därmed  ”en fullständig koncentration samt en känsla av intensiv eufori och tidlöshet”.
Kreativitet kan också beskrivas som  att ha så kallat divergent tänkande,  man har ett stort idéflöde, rikt på associationer. Det finns även kopplingar mellan kreativitet och nyfikenhet.
Alla människor har förmåga till kreativa processer, men slutprodukten blir inte alltid genialisk eller nyskapande.  All kreativitet behöver inte heller utmynna i nya produkter som ska erövra världen. Vardagslivets kreativitet som bara är ny för personen som skapar den  är oerhört viktig och utgör många gånger drivkraft för fortsatta kreativa tankar.
Jag tror att människor som bejakar sin kreativitet och nyfikenhet lever ett rikare liv.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Entreprenörskap, Kreativitet, Kunskap, Skola och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s