En fri horisont lockar

Entreprenörer har funnits i alla tider, sökt nya stigar, utforskat nya farvatten,  prövat andra verktyg, tänkt på  nya sätt. Inte alla initiativ har varit framgångsrika och många har mött hårt motstånd ja till och med fått sätta livet till. Andra har hyllats, belönats och hamnat i historieböckerna.
Entreprenörer har sällan varit lätta att hantera.
Jag tror att det finns ett samband mellan ett samhälles förmåga att härbärgera entreprenörer och samhällsutveckling i stort. Samhällen som inte har förmått ge plats till dessa ”utrymmeskrävande människor” har  stagnerat.
Skolan har ett stort ansvar på detta område. För det första att erbjuda en tillåtande och öppen studiemiljö som stimulerar ett fritt och stort tänkande, en grogrund för entreprenörskap.
För det andra att skapa en inställning där det finns utrymme för entreprenörer. En tillåtande atmosfär med gott om plats för nyfikenhet. Alla människor kommer inte att bli nytänkare och det skulle inte heller vara önskvärt.  Men jag fruktar att dagens skola i för hög grad prioriterar de elever som snabbt lär sig anpassa sig och är duktiga att reproducera.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Entreprenörskap, Kreativitet, Kunskap, Skola och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s