Att tala och lyssna

Det drar ihop sig till slutspurt i skolan och fokus på betygen blir tydligare. Det brukar innebära många skriftliga prov.
Jag vill slå ett slag för muntliga redovisningsformer.
Verbal förmåga är  viktigt i de flesta yrken Att kunna tala för sig och kommunicera ett budskap kommer alltid att vara en viktig framgångsfaktor i livet.
Jag tror att många elever upplever  att skolan uppmuntrar  eleverna  att vara muntligt aktiva på lektioner men att det när det kommer till betygsättning ändå är resultat i skriftliga prov som räknas.
Skolan behöver hitta fler sätt att formalisera och lyfta fram muntliga redovisningsformer så att även eleverna känner att det räknas. Jag önskar att eleverna får uppleva den personlighetsstärkande  känslan som infinner sig  när de märker att åhörarna faktiskt lyssnar till deras framställning.  Fler bedömda muntliga redovisningstillfällen innebär också fler övningstillfällen och detta är förmågor som utvecklas genom träning.
Även förmågan att lyssna till en redovisning kan utvecklas. Att lyssna aktivt och sedan framföra sina synpunkter på rätt sätt och vid rätt tidpunkt är också sådant som kan utvecklas och tränas.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Berättande, Kunskap, Skola och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s