Tankar bakom tanken 2012

Jag gillar att åka MC. Att ständigt vara ute, se landskapet flyta förbi och förändras. Sitta och meditera för sig själv och reflektera över det man ser och upplever. Ibland tar körning och trafik all uppmärksamhet men det finns alltid tid att tänka. Någon intercom eller telefon i hjälmen behöver jag inte. Marie och jag har bra ordlös kommunikation och så kan vi prata om det vi sett när vi stannar.
Under sommarens utflykt genom Europa ned till Kroatien har jag ofta funderat på vad det beror på att utvecklingen i de europeiska länderna varit så olika. Under långa tider har jordbruk varit en av grundförutsättning för att skapa välstånd. Senare har andra former av naturtillgångar tillkommit. Politiska system och traditioner har varierat och skapat förutsättningar för ledare av olika slag som påverkat förutsättningarna.
Jag tror att människor i grunden är rätt lika och försöker hitta förklaringar i andra faktorer.
Här börjar det svåra. De relativt små alpländerna Österrike och Schweiz har i förhållande till de flesta andra länder i centraleuropa besvärliga förutsättningarna för jordbruk och kommunikationer och sticker inte heller ut när det gäller naturtillgångar men har länge haft hög standard. Tyskland är trots en katastrofal ledare som körde landet i botten ändå den ledande ekonomin i dag. Andra länder som borde haft utmärkta förutsättningar har inte rosat marknaden. Det historiska arvet finns alltid med som en bakgrundsfaktor men hur länge ska det behöva ligga och bromsa.
Men så slår mig tanken. Vi är i dag inte  lika beroende av naturtillgångar som tidigare. Genom att ge unga människor i alla länder en stark framtidstro och goda förutsättningar att hantera kunskaper och färdigheter skapas förutsättningar att vända utvecklingen. Vilken fantastisk utmaning för skolan i EU.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Kunskap, Resa, Skola och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s