Om elever med svag teoretisk begåvning

Svenska Dagbladet har i dag en intressant artikel om skolelever med svag teoretisk begåvningDet är uppskattningsvis 14 procent av befolkningen som i ett IQ-test antas hamna inom normalvariationens nedre del med en intelligenskvot på 70-85.
De här barnen utreds ofta många gånger för diagnoser som adhd eller dyslexi. Man kanske får fram att barnets IQ ligger i det nedre spannet, men eftersom man inte kan prata om det  på ett respektfullt sätt så kommer de tillbaka igen för nya utredningar. Det måste vara något annat resonerar man. För många barn blir skolgången ett enda långt lidande.

Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, menar att det i dagens skola finns risk för att en allt större grupp elever med svag begåvning remitteras till sjukvården för utredning.
Det kan vara en plåga att hela högstadietiden få uppgifter man inte förstår. I dagens skola är det dessutom stora krav på förmågor som att kunna planera sitt arbete, arbeta i projekt och att arbeta självständigt, säger Elisabeth Fernell. Hon framhåller att det behövs mer forskning om hur deras studier kan appliceras i den pedagogiska miljön.
Jag tycker att artikeln är läsvärd för alla som jobbar i skolan.
>>Läs hela artikeln här

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Barn som far illa, Skola, Skolforskning och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s