Allt är inte guld som glimmar i internationella skoljämförelser

Företag i dag värdesätter kreativitet, innovationskraft och förmågan att vara kommunikativ.  Svenska elever är bäst i Europa när det gäller innovationsförmåga, vilket det är få som vet om.
Samtidigt presterar svenska  elever svaga resultat i många läsämnen och detta får tyvärr stort genomslag när man värderar skolan i Sverige.
Jag tror att vår förmåga  att hitta rätt balans mellan dessa storheter påverkar  hur den  ekonomiska utveckling ser ut i framtiden.
Mattias Borrelid skriver i en debattartikel i Södermanlands nyheter om detta och formulerar följande fråga.  ”Vi måste ifrågasätta hur vi kan låta några få provresultat diktera vår egen syn på den svenska skolan”.
Jag har haft förmånen att ha Mattias som elev på Tundalskolan i Robertsfors och följer med intresse hans väg ut i det offentliga livet.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Entreprenörskap, Kreativitet, Kunskap, Skola och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Allt är inte guld som glimmar i internationella skoljämförelser

  1. Lars-Arne Ivert skriver:

    Tror jag inte på. Detta tveksamma argument har använts de senaste 15 åren av yrkespedagoger vid lärarhögskolor i desperata försök att dölja pedagogikskiftets totala misslyckande, det pedagogikskifte som de själva utformade på 90-talet.

  2. johaniskolan skriver:

    Se dig omkring i Europa Lars-Arne och jämför ekonomisk utveckling i länder med ungefär samma förutsättningar. Det görs ett mycket bra jobb i den svenska skolan tack vara heroiskt kämpande lärare och vi har ju faktiskt även fått utdelning. Men tyvärr har vattenbärarna i skolan allt för länge missgynnats och inte fått skörda några frukter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s