Under sommarens irrfärder har jag sett Finland från norr till söder och besökt min hemstad Jakobstad.
Från min utsikts- och filosofiposition bakom tanken har jag ofta lite extra span på skolbyggnader som ofta väcker intressanta tankar och berättar något om bygden.
I Jakobstad besökte jag min gamla gymnasieskola som numera heter Jakobstads gymnasium men grundades som Realläroverket 1904.
Skolbyggnaden i jugendstil som uppfördes på bästa tomtmark var förmodligen en av stadens pampigaste byggnader.
Till stöd för undervisningen anlades några år senare en botanisk trädgård med tusentals växter. Den planerades av trädgårdsarkitekt Bengt Schalin och delades in i arkitektoniskt och botaniskt olika avdelningar. Läs mera om Skolträdgården
Jakobstad skickade en ordlös signal som inte kan missförstås om att kunskap är viktigt och att stadens utveckling starkt gynnas av att befolkningen har tillgång till god utbildning.
I dag säger vi att vi lever i ett informations- och kunskapssamhälle men ibland undrar jag om vi faktiskt tror att utbildning är viktigt för samhällsutvecklingen.
Många ungdomar får i dag sin grundutbildning i undermåliga lokaler som är illa underhållna och betydelsen av utbildning som motor för samhällsutveckling blir sällan mer än vackra formuleringar.
Kloka kommuner har alla möjligheter att visa handlingskraft och jag tror på god utdelning för den som vågar.
Så sant, så sant… En annan fundering är vilka signaler en skola där det sker indragningar av personal, utbildningsprogram och lokaler m.m. skickar till ungdomarna. Känner sig ungdomarna prioriterade och så viktiga som de egentligen är?
Borde vara guldläge för den kommun som gjorde en riktigt trovärdig satsning på skolan. Finns det någon som vågar?
Jag är nog pessimist – eller kanske ska jag kalla det för realist… Problemet för skolan är att alla politiker är specialister på just skolan, eftersom alla har varit elever Att det sedan har skett en hel massa förändringar sedan den tiden har inte alla uppfattat. Ett problem för lärarna som grupp är att de är så många. Det gör det svårt att få den lönenivå som är rimlig med tanke på utbildning och arbetsuppgifter. Om man dessutom spelar ut besparingar av olika slag mot löneökningar för personalen, så framträder dilemmat väldigt tydligt.
Det blev alldeles för lite motorcykelåkning på semestern!
A wonderful job. Super helpful inaromftion.
Inställningen till skola och undervisning verkar vara helt annorlunda då. Hur påverkas dagens ungdomar, som lever i en tid när skriverierna om skolan handlar om nedskärningar/besparingar, nedläggning av program/skolor och större elevgrupper. Känner dom sig viktiga och prioriterade?