Personlighet och betyg

Det är personligheten och inte kunskaperna som avgör vilket betyg som elever får på högstadiet. Detta visar en ny finsk studie som bygger på  intervjuer av  4 000 niondeklassare från hela Finland.
Bakom studien står bland andra psykologiprofessorn Liisa Keltikangas-Järvinen vid Helsingfors universitet.
Man jämförde  personlighet och temperament hos eleverna  med  betyg och såg att kunskaper inte var avgörande för vilket betyg man fick.
Enligt studien bestäms mer än 20 procent av högstadiets betyg  av personligheten.
Att som elev uppvisa en positiv attityd verkar vara viktigt när betygen ska bestämmas, visar studien. Att vara social är inte heller negativt. Dessutom gynnas flickor som har dessa egenskaper mer än pojkar.
Jag misstänker att detta förhållande inte är speciellt unikt för skolan i Finland. Bedömning och betygsättning är komplexa processer och jag tycker att detta tydligt visar hur svårt det är att skilja på kunskap och personlighet.
Skolan vill att eleverna ska gå ut i livet med goda kunskaper och färdigheter som är väl robotintegrerade i deras personlighet, redo att användas, kommuniceras, fördjupas, förändras  och förmedlas vidare. Är det då så konstigt att personligheten lyser igenom i betygen?
En robot som laddats med alla skolans kunskapsmål är fortfarande bara en robot.

 

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Skola, Skolforskning, Värdegrund och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Personlighet och betyg

  1. U-B skriver:

    Vi kanske skulle fundera på begreppet ”kompetens” som ett bredare kunskapsbegrepp där man tillämpar kunskaper och färdigheter. Här kommer personligheten också in, utan att det behöver vara något negativt.
    När det gäller kunskap och vad som är kunskap kan jag rekommendera Bloom´s reviderade taxonomi som ett hjälpmedel för att klassificera olika typer av kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s