Det är personligheten och inte kunskaperna som avgör vilket betyg som elever får på högstadiet. Detta visar en ny finsk studie som bygger på intervjuer av 4 000 niondeklassare från hela Finland.
Bakom studien står bland andra psykologiprofessorn Liisa Keltikangas-Järvinen vid Helsingfors universitet.
Man jämförde personlighet och temperament hos eleverna med betyg och såg att kunskaper inte var avgörande för vilket betyg man fick.
Enligt studien bestäms mer än 20 procent av högstadiets betyg av personligheten.
Att som elev uppvisa en positiv attityd verkar vara viktigt när betygen ska bestämmas, visar studien. Att vara social är inte heller negativt. Dessutom gynnas flickor som har dessa egenskaper mer än pojkar.
Jag misstänker att detta förhållande inte är speciellt unikt för skolan i Finland. Bedömning och betygsättning är komplexa processer och jag tycker att detta tydligt visar hur svårt det är att skilja på kunskap och personlighet.
Skolan vill att eleverna ska gå ut i livet med goda kunskaper och färdigheter som är väl integrerade i deras personlighet, redo att användas, kommuniceras, fördjupas, förändras och förmedlas vidare. Är det då så konstigt att personligheten lyser igenom i betygen?
En robot som laddats med alla skolans kunskapsmål är fortfarande bara en robot.
Vi kanske skulle fundera på begreppet ”kompetens” som ett bredare kunskapsbegrepp där man tillämpar kunskaper och färdigheter. Här kommer personligheten också in, utan att det behöver vara något negativt.
När det gäller kunskap och vad som är kunskap kan jag rekommendera Bloom´s reviderade taxonomi som ett hjälpmedel för att klassificera olika typer av kunskap
Håller helt med, ett vidare kompetensbegrepp skulle ge fler elever möjligheter att blomma.