Jobbar elever i den svenska skolan tillräckligt hårt?

Det finns ingen mirakelpedagogik. Den som vill lära sig något måste vara beredd att jobba arslet av sig. Har vi glömt detta i skoldebatten? Lurar skolan dagens ungdomar att det finns genvägar till kunskaper och färdigheter?
Den som ställer frågan är Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren.
Ola kommenterar även förhållandet mellan faktakunskaper och kreativitet. Ola skriver att ju sämre kunskaper vi får, desto mer kreativa kommer vi att utmåla oss själva som.

Jag håller med om att det inte finns någon mirakelpedagogik och jag ser att många elever saknar den motivation som behövs för skolarbetet. Men det finns bättre och sämre pedagogik och det spelar stor roll vilken pedagogik som används. Vi behöver diskutera hur arbetet i skolan ska organiseras så att fler elever möts av en pedagogik som bär frukt och skapar motivation.
Fler lärare som får fler pedagogiska verktyg i sin korg och som kan anpassa dessa till verkligheten i klassrummet ger bättre resultat.

Jag delar däremot helt Olas syn på förhållandet mellan kreativitet och faktakunskaper.
Kreativitet som inte bygger på fakta, skicklighet, förmåga, handgrepp och färdigheter är inget som bygger framtidens samhälle.

>> Läs Olas artikel i sin helhet – den är riktigt bra!

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Kreativitet, Kunskap, Skola och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jobbar elever i den svenska skolan tillräckligt hårt?

  1. U-B skriver:

    I debatten som har aktualiserats efter PISA-undersökningen saknar jag diskussionen om undervisningstidens betydelse. Jag har ju själv ett antal ungdomar och jag kan jämföra med min egen högstadietid. I 9:an hade vi fem lektioner matte per vecka, våra ungdomar har nu i bästa fall haft tre… Jag tycker mig minnas att det fanns moment som vi hade i 9:an som nu ligger i gymnasiets B- eller 2-kurser. Sett i det ljuset är det fantastiskt att våra elever nu kan så mycket som dom kan!

    • johaniskolan skriver:

      Visst, ”råmaterialet” i den svenska skolan är av prima kvalitet. Frågan är bara hur vi ska förädla den på bästa sätt.

  2. U-B skriver:

    Här skrev du något intressant… Frågan om hur man gör i skolan. Här verkar man nu ofta se ”metoder” av olika slag och användningen av datorer som ”receptet”. Jag är kanske ”gammaldags” men jag är ibland lite skeptisk till ”receptet” och vill istället ge eleverna mer tid i de olika ämnena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s