I skolans backspegel

Kunskap är viktigt. En titt i den historiska skolbackspegeln visar att man länge har känt till detta faktum i Sverige.  Metoderna för att följa upp och utveckla medborgarnas kunskaper har sett olika ut.
Hur detta fungerade i min hemkommun Robertsfors på 1700-talet kan man läsa om i en bok som heter ”Bygdeå och Nysätra socknars skolhistoria”.
Prästerna ordnade husförhör där man kontrollerade att alla kunde läsa och förstå sina kristna texter. Att misslyckas här var en stor skam och det hela utspelade inför öppen ridå.
En piga i Bygdeå som hade svårt för sig fick en söndag i mitten av 1700-talet sitta i kyrkstocken och visades upp inför hela församlingen.
Det är lätt att föreställa sig vilka personliga tragedier som dessa metoder resulterade i. Uppenbarligen trodde kyrkan och staten  på den tiden att det var möjligt att skrämma folk till kunskap.
Många människor tyckte säkert att metoderna som användes var förskräckliga men få vågade protestera mot överheten.
Sakta men säkert har metoderna för att kontrollera och bygga kunskap förbättrats och fokus har flyttats till att kontrollera system istället för att straffa de som av olika anledningar har svårigheter.
Vi får akta oss för att slå oss till ro med hur det ser ut i dag, mycket återstår att förbättra.
Under jullovet har jag funderat på vilka företeelser i dagens skola som man kommer att döma ut i framtiden. Jag hoppas att även våra politiker funderar på detta.

stock

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Barn som far illa, Kunskap, Skola och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till I skolans backspegel

  1. U-B skriver:

    Jag tror nog att barn och ungdomar känner sig misslyckade även i dagens skola. Med eller utan betyg så vet alla i klassen vem som är ”duktig” och ven som inte är det. OK, man behöver inte sitta i ”stocken” men det finns nu en väldigt effektiv ”betygsspärr” för att t.ex. komma in i gymnasiet.

    • johaniskolan skriver:

      Visst, men det finns ändå en annan respekt för människovärdet i dag.
      Det är inte fel att ställa krav på studieprestationer. Ungdomar behöver utmaningar och växer med dom.

  2. U-B skriver:

    Jag bedömer ändå att det har blivit tuffare nu än t.ex. på 70-talet, i skolan. Då kunde du gå ut skolan med ”bara ettor” i betyget och ändå komma vidare på något sätt. Även arbetsmarknaden verkar betydligt hårdare nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s