Björklunds förslag på en 10-årig grundskola i Sverige är det inget fel på förutsatt att år ett fylls med innehåll som är anpassat efter målgruppen. Dagens förskoleverksamhet tycker jag är riktigt bra.
Jag tror däremot inte att åtgärden i någon större utsträckning påverkar resultaten i skolan. Redan i dag deltar merparten av eleverna i verksamheten i förskolan.
För att lyfta skolan behövs fler åtgärder och jag ser fram emot paket som är brett förankrade i riksdagen. Skolan mår inte bra av panikpaket som dimper ned i takt med ändrade opinionssiffror.
Fokus på förändringarna bör vara:
– att starka skolans ställning i samhället
– större betoning på skolans uppgift att ge eleverna relevanta kunskaper och färdigheter
– uppdatering av skolans pedagogiska miljöer, många klassrum idag ser ut som de gjorde för 30 år sedan
– mer tid för att planera och genomföra undervisning för lärarna
– bättre fortbildning för lärarna (förmodligen den åtgärd som kan ge snabbast resultat)
Jag tror att det är klokt av våra politiker att inte ge sig in i metodfrågor, låt skolan ta ansvar för arbetsmetoder och rutiner.
Varför inte använda den tid som eleverna ´redan nu har i skolan? Jag tror inte heller på en tidigare skolstart. Däremot tror jag på att använda den skoltid som eleverna har effektivare och att ge eleverna mer undervisningstid! Det kräver då att kommunerna satsar mer pengar på skolan. Samtidigt så får man igen det genom att ungdomarna kommer ut snabbare i arbetslivet, kan försörja sig själva och betala skatt.
Apropå fortbildning för lärarna: Lärare är en yrkesgrupp som själva förväntas bekosta sin fortbildning. Varför? Det är ju inte så för andra yrkesgrupper.
Ett uppvaknande, om än sent, kan kanske ändå skönjas från kommunerna. Det är ju rätt uppenbart vad att många års sparande på skolans område har gett för resultat.
Nej då, inte vaknar kommunerna! Skolan utsätts fortfarande för besparingskrav. Det nya är väl att besparingskraven nu kombineras med krav på bättre elevresultat och kvalitet. Det är ju bra att man alltid kan ”skylla på” lärarna.
”Uppvaknandet” har dock skett högre upp i hierarkierna. Det är ju inte så trevligt att schavottera internationellt med dåliga elevresultat! Här är det ju väldigt intressant att man inom regeringen inte tror på sina egna skolforskare och sin skolpersonal utan tar in ”expertis” från andra länder som ska analysera situationen. Här funderar jag på hur DE ska lyckas knäcka den kulturella och språkliga kontexten.
Min erfarenhet är att elever kan göra storverk i sina studier bara de får bra coachning och tillräckligt med tid. Ja, egentligen skulle jag vilja säga – MYCKET tid. När de då upptäcker att de KAN, då har man oftast hittat ”startknappen” till bra studieresultat.