Om skola och orientering

Den kortaste vägen mellan två punkter är en rak linje. För en människa är den snabbaste vägen mellan två punkter i terrängen sällan den spikraka vägen.
I skolan har vi nu tydliga mål som eleverna ska uppnå i olika stadier. Under mina år i skolan har målen aldrig varit så tydliga som nu.
Jag ser en fara just i detta. Om fokus på målen blir för starkt finns en risk att skolan tittar för ofta och länge på kompassen som visar den raka vägen. I stället för att fundera på den bästa vägen förbi sjön eller stupet så ägnar vi tiden i skolan åt att beskriva vad som händer om eleven inte kan simma över sjön eller klättra uppför stupet. En skola där en elev som missat ett delmål inte kan bli godkänd resulterar i att allt för många elever aldrig får  känna glädjen som infinner sig när kontrollen dyker upp.
Jag önskar mig en skola där mer tid ägnas åt att hitta rätt vägval för den enskilda eleven.
Begreppet bildning har fått stryka på foten för mätbara kunskaper. Jag tror att det är dags att fundera en gång till på vart detta leder.
karta

Det här inlägget postades i Barn som far illa, Kreativitet, Skola och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om skola och orientering

1. U-B skriver:

En intressant notering… Min reflektion när det gäller skolan i Sverige är hur fokus i styrdokumenten har ändrats under decenniernas lopp. Om vi nu inskränker oss till grundskolan så har det gått från en skola där kunskaperna och speciellt då hur de skulle undervisas om, var det viktigaste. I Lgr62 står det inget alls om bedömning och informationen om betygsättning inskränkte sig till en normalfördelningskurva… Därefter kom skolans sociala fostran och demokratibegreppet att poängteras allt mer. Nu verkar det vara bedömning som är det viktigaste både i styrdokument och i skoldiskussionen där ”formativ bedömning” har varit det begrepp som stått i fokus. Jag för min del skulle nog vilja komma tillbaka till ett ”undervisningsfokus” så att vi har något att bedöma… Du har helt rätt i vikten av att eleverna får lyckas i sina studier. Det är en drivkraft som slår allt annat.

2. Kerryn skriver:

We defitinely need more smart people like you around.

3. more peace skriver:

It’s always a pleasure to hear from someone with expertise.