Ett alternativ till traditionella betyg i grundskolans tidigare år.
Betygen kryper ned i åldrarna i grundskolan. Skolan behöver få större fokus på kunskaper men det kanske finns alternativa sätt till traditionella betyg för de yngre barnen.
Jag ser framför mig ett system där varje ämne har ett antal uppdrag som elever, lärare och föräldrar tillsammans väljer att genomföra.
Uppdrag som utmanar elever
Uppdragen är tydligt definierade vad gäller innehåll och vad som krävs för att uppdraget ska vara avklarat.
I varje ämne finns ett antal obligatoriska uppdrag som inte kan väljas bort.
Uppdragen har olika svårighetsgrad som kan anges på en skala.
En del uppdrag bygger på varandra, andra är förgreningar som kan väljas fristående utifrån elevernas intresse och ambition.
Många uppdrag har koppling till ett enskilt ämne men det finns även uppdrag som bygger på ämnesstoff som hör hemma i flera ämnen.
Fördelar
Systemet bygger till skillnad från traditionella betyg mera på att eleverna ska stimuleras att jaga kunskaper. Varje genomfört uppdrag ger en stimulans och återkoppling till skillnad mot betyg som enbart delas ut vid terminsslut.
Elevernas genomförda uppdrag dokumenteras – inga misslyckanden såsom elever som inte är godkända finns med i dokumentationen.
Vid överlämningar och klassbyten blir det tydligt vilka kunskaper eleverna faktiskt uppnått och vad de behöver fortsätta att jobba med. I dagens skola är det inte ovanligt att elever flyttas upp till nästa årskurs, får svårare och svårare uppgifter men får sällan möjlighet att gå i mål.
Valfriheten i systemet gör det enklare att engagera eleverna i planeringen av sitt eget lärande.
Genom att bygga uppdragen så att redovisningsformerna varierar så kan elever som har svårt att prestera bra i skriftliga prov ges bättre möjligheter att visa sina kunskaper.
Uppdrag med koppling till flera ämnen stimulerar till samarbete och skapar rika möjligheter för skolor med en egen profil att bygga uppdrag som ansluter till profilen.
Ett system som går att bygga ut
En del uppdrag skulle kunna utformas på riksplanet och ersätta/komplettera nationella prov.
Testa idén och gör en vetenskaplig utvärdering av resultatet.