Skolans kommunicerande kärl

Våra politiker vill satsa på skolan men tyvärr är så är det många vindlande turer innan de ekonomiska resurserna når fram till barnen/ungdomarna.
Läste i Västerbottens Kuriren denna vecka att Umeåskolorna saknar 62 miljoner för att man ska få ekonomin  att gå ihop för 2015. Den främsta anledningen är att skolan intkke får någon uppräkning för  en elevökning på 400 elever. För att rädda situationen hoppas man få del av de extrapengar som regeringen satsar på skolan. Var det så det var tänkt?
Så länge skolan flyter fritt mellan stat och kommun så är det tydligen rätt riskfritt för politiker att lova satsningar på skolan.

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Skola och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Skolans kommunicerande kärl

 1. U-B skriver:

  Det här problemet är ändå tydligare i små kommuner – när man har systemet med elevpeng. En minskning med några få elever på ett program innebär en minskning av de ekonomiska resurserna utan att kostnaderna reduceras i motsvarande grad.

 2. johaniskolan skriver:

  Visst och då kommer sjunkande kvalitet som ett brev på posten. Resultatet syns i PISA.

 3. U-B skriver:

  De sjunkande resultaten i PISA gäller grundskolan. I den skolformen slår ändå inte, några elever mindre, lika hårt som det kan göra på ett gymnasieprogram i en liten kommun…
  Tyvärr verkar kommunerna ha en ekonomisk modell där man ger skolan en summa pengar utan att först ha undersökt hur mycket pengar som skolan egentligen behöver. Om kommunens budget gäller kalenderår och skolans för läsår så hamnar man dessutom i ”otakt”. Skolan har ju svårt att göra sig av med personal och lokaler mitt under ett läsår ”bara” för att budgeten visar sig vara otillräcklig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s