Lärarlegitimation till varje pris?

I februari förra året arbetade  60 personer heltid med legitimationsfrågor på Skolverket.  arbeteVeckan därefter anställdes 20 ytterligare och en månad senare 20 till. Därtill kommer runt 60 personer på konsult- och bemanningsföretaget Proffice.
Till detta kommer även kostnader för hantering av legitimationer i varje kommun.
Reformen kommer att kosta avsevärda belopp även efter att lärare som varit verksamma tidigare fått sina legitimationer. Skolvärldens beräkningar visar att varje ny lärarlegitimation kommer att kosta skattebetalarna minst 25 000 kronor från och med 2013.

Jag frågar mig huruvida detta är väl använda skattepengar. Vilka vetenskapliga studier finns som visar att detta är ett effektivt sätt att främja elevernas kunskapsutveckling?
Som jag ser det så riskerar reformen att resultera i en  sked med ett gigantiskt skaft och en så minimal sked att den på sin höjd enbart förmår att skapa en liten krusning i klassrumsgrytan. Det är grytan som är verkstaden!

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Kunskap, Skola och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lärarlegitimation till varje pris?

  1. U-B skriver:

    Skulle skolan bli bättre med lärarlegitimationerna? Skulle läraryrket få bättre status? Skulle det finnas någon rimlighet i resultatet och vad reformen kostar? Kunde myndigheten beräkna tid och kostnader för reformen?
    Det som har visat sig är att arbetsgivarna (ofta kommuner) har tillsvidareanställt personer utan fullständig lärarutbildning. För en del fattas poäng i någon eller några kurser, för andra ett förhatligt examensarbete. En del kommuner har därefter hotat sina tillsvidareanställda lärare med avsked om de inte kan visa upp ett examensbevis och en lärarlegitimation. Lagstiftningens regler att man inte får tillsvidareanställa någon som inte har sin lärarlegitimation klar har istället tolkats som att man måste avskeda redan tillsvidareanställd personal. Nu har i och för sig Skolverket gått in och meddelat att kommunernas tolkning av regeln är felaktig…
    Svaret på mina inledande frågor… Suck!

  2. johaniskolan skriver:

    Med den överbyggnaden som ”skutan skolan” nu har skaffat sig så riskerar den snart att möta samma öde som regalskeppet Wasa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s