Vad kan vi lära oss av skolan i Finland?

SvD har i en artikel gjort ett försök att förstå varför skolan i Finland år efter år visar bra resultat. Ordning och reda och respekt för läraren lyfts ofta fram som en viktig anledning.
Det visar sig att den bilden inte alls är så dominerande. Det finns skillnader både i uppbyggnad av skolsystem, undervisning, resurstilldelning och lärarutbildning som förmodligen är viktigare förklaringar. Några exempel nedan.

– Barnen går till den närmaste skolan, så är det inte mer med det, ingen familj i Finland behöver vara rädd att barnen hamnar i en dålig skola.
– Kirkkojärvi skola som SvD har besökt har 14 speciallärare på 550 elever.
– Rektorn som intervjuas förvånar sig att vi i Sverige låter lärarna ägna hundratals timmar åt att mäta kunskaper istället för att ägna sig åt kunskapsförmedling.
– Helsingfors universitetet har större söktryck på lärarutbildningen än jurist- eller läkarprogrammen. Både höga betyg, och bra resultat på inträdesprov och intervjuer, krävs. Av 3 000 sökande i höstas, togs 120 in.

Flera gånger i veckan kommer skolledare, forskare, politiker och journalister från hela världen och förundras över att elever med få läxor, korta skoldagar och rejält med kreativa ämnen på schemat, fortsätter att ligga i världens utbildningstopp.

Lösningen för att höja resultaten i den svenska skolan är naturligtvis inte så enkel som att kopiera det man gjort på annat håll men det skadar sällan att se sig om i världen lite.Tänk på mig - snälla människa!
I dag tycker jag att det finns en rädsla på alla nivåer i skolan i Sverige.  Detta gör att en stor del av energin används för att försvara sin position och titta bakåt  istället för att rikta blickarna framåt och utåt.
En stolt och modig skola är bättre än en rädd.

Hela artikeln i SvD finns här

Om johaniskolan

Livet blir det Du gör det till.
Detta inlägg publicerades i Kunskap, Samverkan internationellt, Skola, Skolforskning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad kan vi lära oss av skolan i Finland?

  1. U-B skriver:

    I Sverige är det fult att ge hjälp enskilt eller i grupper, utanför den ordinarie klassen. I Finland är det normalt. I Sverige har skolan tagit på sig ansvar som i andra länder oftast ligger på elev/föräldrar. / U-B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s